Son 7 yıldır dünyadaki farklı müzeleri ziyaret eden ve yazı yazan iç mimar Çiğdem Aslantaş tarafından 2.5 yıl önce başlatılan, süreç boyunca 8 kişilik bir ekip ve onlara mentorluk yapan iki danışman ile sürdürülen Bongo Art Project, Ankara’da yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nde Görme Engelli Müze Eğitim ve Deneyim Alanı‘nı kurdu.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin kuruluşunun 100. yılında, müzenin görme engelli bireyler için erişilebilir olması amacıyla eserleri replikalarla dokunulabilir, sesli betimlemelerle işitilebilir ve teknolojik entegrasyonlar ile daha geniş spektrumda algılanabilir hâle getiriyor.
Türkiye’deki ve dünyadaki müzelerin büyük bir çoğunluğu, görebilen bireyler düşünülerek tasarlanıyor ve uygulamaları da bu doğrultuda yapılıyor. Böylesi bir durum, doğal olarak, görme engelli bireylerin müzelerden yararlanabilmesini engelliyor. İçinde bulundukları coğrafyaya, tarihe, bilime ve sanata erişemeyen görme engelli bireyler bu nedenle, kendi kökleri/kökenleri ile bağ kurmakta zorlanıyorlar. Bu problemden hareketle başlatılan Bongo Art Project, Anadolu’nun tarih öncesi döneme ait her eserin bulunduğu oldukça özel bir müze olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni kendisine başlangıç noktası alarak, tarihle ile bağ kurmanın ilk adımını atıyor.
Süreç içinde, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde tarih öncesi dönemlere ait, küratörlerce seçilen 22 ikonik eser, öncelikli olarak yüksek çözünürlüklü tarama cihazları ile üç boyutlu olarak taranıyor. Ardından üç boyutlu çıktıları alınarak sarı renklere boyanan replikalar, sesli betimlemeler ile destekleniyor. Braille alfabe ile yazılan açıklamalar, iki boyutlu kabartma görseller ve eserlerin orijinal malzemeleri ile anlatımlar destekleniyor. Dijital tabletlerin ve özel yazılımlar ile az gören bireyleri de kapsayan çok duyulu bir görme engelli koleksiyonu oluşturuluyor. Tasarlanan mimari alanda, oluşturulan eğitim atölyeleri ile de deneyimlenen eserlerin yeniden üretimlerinin yapılması planlanıyor.
Bongo Art Project bu projesi ile çeşitli ulusal ve uluslararası takdir ve ödüllere lâyık görüldü. İlk olarak Paris’te Avrupa Kalkınma Bankası’nın (CEB) açmış olduğu ‘Sosyal İnovasyon’ yarışmasında Avrupa’nın en iyi 7 proje fikrinden birisi, Almanya Büyükelçiliği’nin ‘Sürdürülebilir Gelecek’ yarışmasında 1320 proje arasından Türkiye 2.’si, beraberinde ise girişimimin kurucusu olarak Çiğdem Aslantaş, Google ve MediaCat tarafından Türkiye’nin Geleceğini Farklı Yaratan 15 Genç Kadın Lideri’nden birisi ve Garanti Bankası’nın 2021 yılında Yılın Sosyal Girişimci finalistlerinden birisi seçildi.