38. İstanbul Film Festivali kapsamında 14. kez Anadolu Efes’in katkılarıyla düzenlenen Köprüde Buluşmalar bu yıl 5 – 12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Köprüde Buluşmalar atölyelerinde yapılan uluslararası sunumların ardından ödül ve fon desteği alan proje ve filmler, 12 Nisan Cuma akşamı Fransız Sarayı ev sahipliğinde yapılan resepsiyonda açıklandı.
Türkiye ve komşu ülkeler Gürcistan, İran, Lübnan, Mısır, Romanya, Ukrayna, Yunanistan’dan toplam 20 film projesi ve post-prodüksiyonuna devam eden Türkiye’den 6 uzun metraj, 2 belgesel filmin sunumları Cezayir ve Soho House Istanbul’da yapıldı. Köprüde Buluşmalar atölyelerine seçilen projelerin yönetmen ve yapımcıları 130 uluslararası sinema profesyoneliyle yaptıkları yaklaşık 350 toplantıda ortak yapımlarının ilk adımlarını attılar.
Film Geliştirme Atölyesi jüri üyeleri yapımcı Oana Giurgiu (Libra Film), ARTE France Cinema CEO’su Remi Burah, Films Boutique Satın Alım ve Ortak Yapım Sorumlusu Gabor Greiner, Berlinale Ortak Yapım Marketi eş yöneticisi Martina Bleis, senaryo danışmanı ve yazar Nicos Panayotopoulos proje sunumlarının ardından atölyede ödül alan projeleri belirledi.
Köprüde Buluşmalar ödül resepsiyonu İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’ün ve Fransa Başkonsolosu Bertrand Buchwalter konuşmalarıyla başladı.
Film Geliştirme Atölyesi ve Komşular Platformu Ödülleri Açıklandı
Uyku Kampı projesinin yönetmeni Zeynep Dadak ile yapımcıları Zeynep Ekmekçi ve Pınar Bağcı 30.000 TL değerindeki Köprüde Buluşmalar Ödülü’nü Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’den aldı.
Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi kapsamında hem Türkiye’den hem de komşu ülkelerden projeleri kapsayan 8000 Avro CNC Ödülü; Commedia projesinin yönetmeni Myriam El Hajj ve yapımcısı Myriam Sassine’e Fransa Başkonsolosu Bertrand Buchwalter tarafından verildi.
Melodika Ses Ödülü, Selda projesinin yönetmeni Amber İşbilen’e Melodika kurucularından Taylan Oğuz tarafından verildi.
Bu yıl ilk kez verilen Dell Precision Ödülü Uzun İnce Yol projesinin yönetmeni Banu Sıvacı ve yapımcısı Zeynep Koray’a DELL Türkiye Pazarlama Müdür Belit Funda tarafından verildi.Cenaze projesinin yönetmeni Orçun Behram ve yapımcısı Müge Özen’e GeniusPark Görsel Efekt Ödülü’nü yapımcı Sema Duran’dan aldı.Uyku Kampı adlı projenin yönetmeni Zeynep Dadak ve yapımcıları Zeynep Ekmekçi ve Pınar Bağcı’ya, 4 aşamalı Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü senaryo danışmanı ve yazar Nicos Panayotopoulos tarafından verildi.
Bu yıl ilk kez verilen Seyap Ödülü, Güneş projesinin yönetmeni Nejla Demirci ve yapımcısı Mesut Ulutaş’a yapımcı Yamaç Okur tarafından verildi. Transilvania Pitch Stop Ödülü yapımcı Oana Giurgiu tarafından Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile projesinin yapımcısı Engin Palabıyık ve yönetmeni Ali Ercivan’a verildi.
Komşular Platformu’na özel verilen Postbıyık Ses Prodüksiyon Ödülü, Postbıyık kurucuları Yalın Özgencil ve Sertaç Toksöz tarafından Carnaval projesinin yönetmeni Mohamed Siam ve yapımcısı Guillaume de Seille’e verildi.
Work in Progress Ödülleri
Bu yıl atölyeye Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımı devam eden sekiz film katıldı.
Work in Progress jürisi Totem Film’in kurucu ortağı Agatha Valentin, Venice Days’in yöneticisi Giorgo Gosetti, The Film Kitchen’ın idari direktörü Ineke Kanters atölyedeki Türkiye’den 5 filmi Soho House sinemada yapılan gösterimler ve filmlerin ekipleri ile yapılan görüşmelerin ardından değerlendirdiler.
Atölye jürisi tarafından filmlerin yapımcılarına 30.000 TL Anadolu Efes Ödülü, dağıtım garantisi imkanı sağlayan Başka Sinema Ödülü, bu yıl üçüncü defa verilen renk düzenleme ve online kurgu işlemlerini kapsayan Color Up Post-prodüksiyon Ödülü, Daire Creative Görsel Tasarım Ödülü, ve Paz Dijital İletişim Ödülü ödülleri takdim edildi.
30.0000 TL Anadolu Efes Ödülü Kraliçe Lear filminin yönetmeni Pelin Esmer ve yapımcısı Dilde Mahalli’ye Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş tarafından verildi.Filmin renk düzenleme ve online kurgu işlemlerini kapsayan Color Up Ödülü Miss Holokost Survivor filminin yönetmeni Eytan İpeker ve yapımcısı Yoel Meranda’ya colorist Burak Turan tarafından verildi.
Daire Creative Görsel Tasarım Ödülü Kraliçe Lear filminin yönetmeni Pelin Esmer ve yapımcısı Dilde Mahalli’ye Daire Creative’in eş kurucuları Eren Erdem ve Arda Aktaş tarafından takdim edildi. Kazanan filme dağıtım garantisi, dağıtımcı payı almadan gösterim imkanı ve dağıtım sırasında tanıtım desteği veren Başka Sinema Ödülü’nü Dirlik Düzenlik filminin yönetmeni Nesimi Yetik ve yapımcısı Betül Esener’e Başka Sinema Koordinatörü Cenan Tüzel sundu.
Paz Dijital İletişim Ödülü’nü KRALİÇE LEAR filminin yönetmeni Pelin Esmer ve yapımcısı Dilde Mahalli’ye Strateji ve Dijital İletişim Yöneticisi Simge Tezel’den aldı.
Sinema Konuşmaları ve Gösterimler
5-12 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Köprüde Buluşmalar Sinema Konuşmaları programında bu yıl, 6 sinema konuşması, 5 yapım hikayesi, 1 film gösterimi, 2 web dizisi gösterimi ile Fransız Konsolosluğu işbirliğiyle gerçekleşen Fransız Fonları ve Senaryo Atölyeleri ile Tanışma etkinliği Fransız Kültür Merkezi, Soho House İstanbul ve Yapı Kredi Kültür Sanat’ta gerçekleştirildi.
Sinema Konuşmaları, Kelebekler filminin yapım hikayesine odaklanarak yönetmen Tolga Karaçelik ile başladı.
Türkiye’de çeşitli platformlarda izlenen diziler Bozkır, Bartu Ben ve Dogs of Berlin’in ekiplerinin katılımı ve Filmloverss ve Goethe Enstitüsü desteği ile devam eden etkinliklerde ülkemizde de takip edilen dizilerin yapım aşamalarının konuşulduğu etkinliklere genç sinemacılar yoğun ilgi gösterdi.
Her yıl Köprüde Buluşmalar kapsamında odaklanılan post-prodüksiyon aşamalarının bu yılki konusu renk ayrımı idi. O Zaman Renk! Post-prodüksiyon: Renk Ayrımı konuşmasında renk aşamasının incelikleri tartışıldı.
Emin Alper’in son filmi Kız Kardeşler’in yapım hikayesi yönetmen ve yapımcı tarafından izleyicilerle paylaşıldı.
Fransız Kültür Merkezi işbirliği ile düzenlenen Fransız Fonları ve Senaryo Atölyeleri ile Tanışma etkinliğinde Fransa’nın önde gelen film fonu ve senaryo atölyesi temsilcileri fonların ve atölyelerin yönetmeliklerini incelerken başvurular ile ilgili ipuçları paylaştılar.
Danimarka Kültür Enstitüsü, ABD Ankara Büyükelçiliği ve İsveç Konsolosluğu ve #SusmaBitsin işbirliği ile Sinema Sektöründe Cinsiyet Eşitliği: Peki ya Şimdi? başlıklı konuşma ardından düzenlenen kapalı oturumda kadın sinemacılar günümüzdeki şartları değerlendirerek geleceğe yönelik fikir alışverişleri ve çalışmalar yaptılar.
İsrail Konsolosluğu işbirliği ile deneyimli uluslararası yapımcılarla sinemacıları buluşturan Fevkalade Yanlışlardan Öğrenmek konuşmasında prodüksiyon sırasındaki yanlışlarımızı sevmek ve bilgiye dönüştürmek üzerine deneyimler paylaşıldı.
Köprüde Buluşmalar’a katılan tüm festival, film fonu, ortak yapım marketi yöneticileri başvuru ve katılım şartları ile ilgili bilgilerin verildiği Fonlar, Market ve Festivallerle Tanışın etkinliğinde sinemacılarla buluştu.
Köprüde Buluşmalar Sinema Konuşmaları, Hollanda ve İsveç Konsolosluğu işbirliği ile düzenlenen deneyimli sinemacı Ayşe Toprak ve uluslararası belgeselcilerin katıldığı Belgeselinizle Dünyayı Dolaşın ile sona erdi.