kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

Türkiye Caz Ağı çalışmalarına başladı

5 Mayıs 2022

İlk çalışmalarına 2019 yılının Aralık ayında başlayan ve Türkiye’de caz ve doğaçlama müzik alanlarına odaklanan festival, mekân ve destekleyici organizasyonları bir araya getirmeyi hedefleyen Türkiye Caz Ağı (TCA), kuruluşunu Salon İKSV’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği lansman gecesinde duyurdu. Yaratıcı endüstrilerden sektör profesyonelleri, müzisyenler ve basının katılımıyla gerçekleşen lansman gecesinde; TCA’nın kuruluş nedeni, hedefleri, gelecek projeleri ve vizyonu paylaşıldı.

Türkiye’deki caz ve doğaçlama müzik alanındaki sanatçıları uluslararası caz sahnesinde öne çıkarmak, caz müziğine erişimi artırmak, caz ve doğaçlama müzik evrenindeki kültürel aktivitelerin geliştirilmesi için politika üretmek gibi unsurları kapsayan TCA’nın misyonu ise lansman gecesinde katılımcılarla paylaşıldı. TCA, bu idealler doğrultusunda Yeşil Manifesto, Türkiye’de Caz ve Doğaçlama Müziği Araştırması ve Türkiye Caz Konferansı projelerini 2022 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Gecede konuşma yapan Türkiye Caz Ağı Başkanı Gizem Gezenoğlu “Bir araya gelme güdümüz ile kurumların güçlerini birleştirerek ilk adımları atılan TCA uzun çalışmalar sonucunda bugün dışarıya açılıyor. Bu kadar güçlü kurumların bir araya gelerek çıkardığı ortak sesin etki yaratacağına inanıyoruz.” sözleriyle TCA’nın misyonunun altını çizdi.

Kurulduğu günden bu yana düzenli olarak sürdürdüğü buluşmalarla kurumlar arası köprüler kurarak deneyim ve iş birliği aktarımına olanak sağlayan TCA, ilk kez 2021 yılında Nilüfer Caz Tatili’nde fiziksel olarak buluştu ve aynı yıl Bozcaada Caz Festivali ev sahipliğinde ilk genel kurulunu gerçekleştirdi. Avrupa çapında 180 organizasyonu bir araya getiren Avrupa Caz Ağı’ndan (European Jazz Network) ilham alınarak tasarlanan TCA’nın ilk genel kurulunda yapısı, gelecek projeleri, yönetim kurulu, ortak dili, ulusal ve uluslararası stratejisi gibi derneğin kuruluşunun önemli ayakları görüşüldü.

Caz alanında dünyadaki kapsayıcı çatı kurum olan Avrupa Caz Ağı’nın danışmanlığını ve desteğini yanına alarak bu alanı uluslararası işbirlikleri ile güçlendirmeyi hedefleyen Türkiye Caz ağı, caz müziğinin kimliğini ve çeşitliliğini desteklemeyi, bu alandaki farkındalığın artırılmasını amaçlayarak ilginin dünya çapında geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor. İlham aldığı Avrupa Caz Ağı modelini Türkiye ölçeğine odaklayan TCA, faaliyetleri ile alanındaki kurumların ortak sesini temsil ediyor, ifade gücünü artırmaya olanak sağlıyor.

TCA, Türkiye’deki caz alanındaki üretim kapasitesini her platformda artırmak amacıyla dernekleştiği yapısında bünyesinde 23 kurumu barındırıyor. Türkiye Caz Ağı’nın kurucu üyeleri arasında Akbank Caz Festivali, Arter, Babylon, BGST Organizasyon, Borusan Müzik Evi, Bova, Bozcaada Caz Festivali, Caz Derneği, İstanbul Caz Festivali, Kültür A.Ş., Pozitif, Salon İKSV, İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı, The Badau, Urla Caz Festivali, Nardis, Nilüfer Sanat, XJAZZ, Yeldeğirmeni Sanat, Yeniköy Caz Günleri, Zorlu PSM Touche, SunJazz ve Turquazz yer alıyor.