Dünyanın en büyük ekonomilerinden G20 grubunun kültür bakanları, 30 Temmuz’da, tarihte ilk kez, kültürü, COVID-19 pandemisi sonrasında sürdürülebilir sosyoekonomik iyileşme için önemli bir kuvvet olarak sağlam bir şekilde konumlandıran bir G20 Kültür Deklarasyonu üzerinde anlaştı.
Deklarasyon, İtalya tarafından belirlenen beş temel önceliği içeriyor: kültürel mirasın korunması, kültür ve iklim değişikliği, kültür ve eğitim, kültür endüstrileri ve yaratıcı endüstriler, dijital dönüşümde kültür.
İtalya ayrıca, G20 Kültür Bakanları Toplantısı ve G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi‘ne katkıda bulunan üyeler arasında fikir birliği oluşturmak için Kültür Çalışma Grubu‘nu resmileştirmek de dâhil olmak üzere, kültürü G20’ye kalıcı olarak entegre etmek için adımlar attı. Bu, Suudi Arabistan’ın, kültürü 2020’de G20 gündemine dâhil etme yönündeki tarihi hamlesinin ardından gelen ivmeye dayanıyor. UNESCO’nun bu süreç boyunca tavsiyelerde bulunduğu toplantıyı İtalya Başbakanı Mario Draghi ile birlikte UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay açtı.
İtalya’nın Roma kentinde, UNESCO Dünya Mirası listesindeki Colosseum’da üzerinde anlaşmaya varılan bildirge, bu yıl içinde toplanacak olan G20 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin genel sürecini besleyecek. Kültürün dâhil edilmesi, son yıllarda G20 tartışmalarının kapsamının çağdaş toplumsal meseleler üzerine daha küresel bir yansımaya doğru giderek genişlemesini yansıtıyor. Aynı zamanda, özellikle kapsayıcı ve dengeli büyüme modellerini destekleyerek ve hükümetler arası kuruluşlar ve sivil toplum gibi diğer paydaşlara yönetişim mekanizmalarını genişleterek, G20 önceliklerinin BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ile artan bir şekilde hizalandığını gösteriyor.