kültür.limited 2023 yılı sonunda 8 yıllık yayın hayatını sonlandırmıştır. Site, bir arşiv işlevi görmesi için açık bırakılmıştır.

7. Çanakkale Bienali’nden yeni sergi ve programlar

7 Ocak 2021

22 Eylül 2020 tarihinde “Takımyıldız” başlığıyla kapılarını açan 7. Çanakkale Bienali, ana sergilerinin ardından, tamamı çevrimiçi olarak deneyimlenebilen yeni sergi ve projeleriyle devam ediyor.

7. Çanakkale Bienali önümüzdeki aylarda Çağdaş Sanat Hafızası Üzerine Birlikte Düşünmek” projesi kapsamında Anımsama” ve Kanatlı Sözler / Katmanlar sergileri ile “Kent Ekolojisi Turları” düzenliyor.

7. Çanakkale Bienali altı aya yayılması öngörülen programının bir parçası olan Çağdaş Sanat Hafızası Üzerine Birlikte Düşünmek başlıklı proje, son yıllarda işbirliklerini güçlendiren K2 Çağdaş Sanat Derneği ve Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) tarafından, Kültür için Alan desteğiyle hayata geçirildi. Aynı coğrafyayı paylaşmanın yanı sıra sivil toplum temelli katılımcı ve yatay örgütlenme modelleri, kent ölçeğinde oluşturdukları dinamizm ile de ortaklaşan Portİzmir ve Çanakkale Bienali’nin çağdaş sanat belleğini görünür kılarak sürdürülebilir bir yapıya kavuşturma yönündeki çalışmaları Kasım-Aralık aylarına yayılan proje kapsamında daha geniş bir kitleyle paylaşıma açıldı. Çevrimiçi olarak düzenlenen üç ayrı panelde Portİzmir ve Çanakkale Bienali’nin kendi hafıza ve deneyiminin yanı sıra; Selanik Bienali, Sinopale, İzmir Akdeniz Akademisi, Arkas Kültür Sanat gibi farklı sivil toplum, kamu ve özel sektör modelleri ve stratejileri ele alındı.

Projenin sonraki fazında ise Anımsama sergileri yer alıyor. Ocak ayı sonuna kadar çevrimiçi olarak gezilebilen sergiler Portİzmir ve Çanakkale Bienali kapsamında üretilen ya da sergilenen, bu kentlerden ilham alan sanat üretimlerinden bir seçki sunuyor. Portİzmir sergi ve projelerinden Ali M. Demirel, Behçet Aktaş, Hakan Kırdar, Quatuor Elementa, Ramazan Bayrakoğlu, Tomislav Brajnović, xurban_collective (zombie edition) ve Yeni Anıt ile Çanakkale Bienali’nin önceki edisyonlarından Akın Aksu, Georgios Katsagelos, Jakob Gautel, Korhan Başaran, Nikita Alexeev, Pınar Yolaçan, Reysi Kamhi ve Yeni Anıt’ın üretimlerinden oluşan, küratörlüğünü ise Ayşegül Kurtel ve Seyhan Boztepe’nin üstlendiği sergiler, süreli etkinliklerin üretim ve deneyim belleği anımsatmayı hedefliyor.

Ocak ayı boyunca yine çevrimiçi olarak ziyaret edilebilecek bir diğer sergi ise, 2020 yılında faaliyetlerine başlayan Troya Kazıları Sanat Ekibi’ninKanatlı Sözler / Katmanlar başlıklı sergisi. Hem Troya ören yeri, hem de arkeoloji pratiği ile sanatçılar arasında farklı bir ilişki nasıl mümkün olabilir sorusuyla başlayan Troya Kazıları sanat ekibi, sanatçı ve küratörlerin arkeologların araştırma sahasına girebildiği, ören yeri ve müzenin arka planındaki çalışmaları deneyimleyebildiği, böylece arkeolojik ve sanatsal süreçlerin birbirinden beslenebildiği bir üretim zemini olarak 2020 yılında resmiyet kazandı. Pandemi koşullarına uyarlanarak yürütülen çalışmalarda sanatçılar ve arkeologlar bir arada düşünme ve birbirinin pratikleri üzerinden tartışma imkânı buldu. SAHA Derneği desteğiyle gerçekleşen Kanatlı Sözler / Katmanlar” sergisi, Troya Kazı Başkanı Rüstem Aslan’ın danışmanlığında hayata geçen bu altı aylık süreçten beslenen üretimleri bir araya getiriyor. Küratörlüğünü Deniz Erbaş ve Seyhan Boztepe’nin üstlendiği sergide Burak Topçakıl, Erdal Sezer, Mehmet Erim, Ülkü Sönmez, Yağmur Ebru Metin ve Yeliz Saydan’ın farklı medyumlardaki üretimleri yer alıyor.

7. Çanakkale Bienali programındaki diğer bir proje olan “Kent Ekolojisi Turları” ise İzmir ile Çanakkale’nin kültür mirasına ekoloji ve flora üzerinden bakmayı amaçlıyor. Kültür için Alan desteğiyle Tarık Gök’ün yürütücülüğünde, İsmail Erten ve Talat Ulusoy danışmanlığında gerçekleşen proje, bu iki deniz ticareti kentinin anıt ağaçlarına, tarihsel derinliğini yansıtan florasına, kent dokusu içinde varlığını sürdüren ya da kent belleğinde yer edinmiş ekolojik hafızasına odaklanıyor. İzmir ve Çanakkale’den kullanıcıların çevrimiçi olarak deneyimleyebileceği rotalar, sesli anlatımlar ve videolar yoluyla deneyim odaklı zengin bir içeriği paylaşmayı hedefleyen projenin internet sitesi kullanıma açıldı.