İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A.Ş.’nin katkıları ve Goethe-Institut Istanbul işbirliğiyle, 18 – 30 Mart tarihleri arasında sinema tarihinin en üretken ve etkili yönetmenlerinden Rainer Werner Fassbinder’in filmlerini ağırlıyor. Yönetmenin filmografisinden beş filmin izleyiciyle buluşacağı seçki Fassbinder’in 1969’daki ilk uzun metrajından başlıyor.
16 yıla 45 film sığdıran ve genç yaşta hayata veda eden Alman yönetmenin çevrimiçi ve ücretsiz gösterilecek filmleri arasında Maria Braun’un Evliliği (1978), Korku Ruhu Kemirir (1974) ve Effi Briest (1974) yer alıyor. Programda Alman yönetmenin filmlerinin yanı sıra Oskar Roehler’in, Fassbinder’in hayatını aktardığı biyografik filmi Yaramaz Çocuk (2020) da izlenebilir.
1945’te Bavyera’nın küçük bir kasabasında doğan R.W. Fassbinder 16 yaşında Münih aksiyon-tiyatrosuna katılarak, oyunlar yazdı, yönetti ve aktörlük yaptı. 20. yüzyıl Avrupa sinemasının en üretken sinemacılarından olan Fassbinder ilk kısa filmini 20 yaşında, ilk uzun metrajını ise 24 yaşında çekti. 37 yıllık kısa hayatına 45 film sığdırmayı başaran yönetmen, aşkı, toplumdaki suç ve emek ilişkilerini, orta sınıf değerlerini, melodram, edebiyat uyarlaması ve hatta bilim-kurgu gibi farklı türlerde işledi. Korku Ruhu Kemirir, 1974 ile Cannes’da FIPRESCI Ödülü’ne, Veronica Voss, 1982 ile Berlinale’de Altın Ayı, Toronto’da ise Film Eleştirmenleri Ödülleri’ne layık görüldü. Alfred Döblin’in Berlin Alexanderplatz romanını 14 bölümlük bir TV dizisine uyarladı. Bu diziyi daha sonra 16 saatlik tek parça bir filme dönüştürerek Venedik Film Festivali’nde ödül aldı. Almanya’nın sosyal tarihini eleştirse de kendi tabiriyle sadece “duyguların sömürülmesi” ile ilgilenen Fassbinder, konuları, karakterleri, geliştirdiği estetik ve anlatım diliyle Yeni Alman Sineması’nın öncü isimlerinden biri oldu.